Как се рестартира икономика, която е спряна от пандемия? Отговорът - много, много внимателно, пише CNN Business.

Дори когато новият коронавирус продължава да се разпространява по света, европейските правителства започват да мислят как да отворят отново фабриките, офисите и училищата, като в същото време минимизират шанса за по-нататъшни огнища.

Австрия в понеделник заяви, че постепенно ще започне да отваря отново магазини след Великден, превръщайки се в първата страна в Европа, която планира това.

Натискът върху правителствата да се засилва - от тях се очаква да обявят плановете си поради нарастващите икономически разходи от мерките, предназначени за ограничаване на заразата. Всичко това идва на фона на опасенията, че доставките на храни и здравните грижи могат да бъдат сериозно подкопани, ако ограниченията се прилагат твърде дълго.

Надминавайки всички очаквания, германската продукция нараства през февруари

Надминавайки всички очаквания, германската продукция нараства през февруари

Меркел: коронавирусът е най-голямото предизвикателство за ЕС досега

Макар блокирането е вероятно да остане седмици - а в някои държави и месеци - подробното планиране, направено сега, би могло да защити уязвимите граждани и да помогне на икономиките да се върнат по-бързо при намаляване на ограниченията.

И на другия полюс - не добре обмислените ходове и грешките могат да доведат до повече огнища, нов кръг от ограничения в работата и обществения живот и много повече икономическа болка.

В Германия, където 100 000 души са дали положителни резултати за коронавирус и близо 1 600 са починали досега, група икономисти, юристи и медицински експерти препоръчват да се предприемат действия за постепенно възраждане на най-голямата икономика в Европа. А това би позволило на определени индустрии и работници да възобновят дейността си, докато се предприемат стъпки за предотвратяване на възраждането на огнища.

Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост

Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост

Производствата работят на 80% от пълния си капацитет със строги мерки

Дузина учени пишат в доклад, публикуван миналата седмица от Института за икономически изследвания на Ifo, че те не очакват преди 2021 година да има налична ваксина или ефективно лечение на коронавируса. В резултат на това според експертите Германия трябва да погледне на борбата срещу болестта "по-скоро като маратон, отколкото като спринт".

"Бъдещите мерки трябва да бъдат проектирани и подготвени по такъв начин, че от една страна да гарантират добро здравеопазване, а от друга - да могат да бъдат поддържани през необходимите периоди от време. Планирането на този преход трябва да започне веднага в политиката, администрацията, компаниите и други организации", пишат експертите.

Германия нареди затварянето на училища, ресторанти, детски площадки, спортни съоръжения и повечето магазини най-малко до 20 април, което изтласка икономика на страната, която вече беше на ръба на рецесията и преди пандемията. Говорител на правителството заяви в понеделник, че все още не може да предостави твърд график за премахване на ограниченията.

А от Ifo прогнозират 20% спад на БВП на Германия тази година, ако блокирането продължи три месеца.

Как Германия предотврати масовите съкращения?

Как Германия предотврати масовите съкращения?

Чрез схемата “Kurzarbeit”, държавата покрива две трети от заплатата на работниците

Как да рестартирате икономиката?

Германското правителство вече въвежда икономически пакет за спасяване на икономиката на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва мерки за стимулиране на кредитирането на предприятия и подпомагането на компании и работници. Пакетът е сред най-големите такива по света.

Докладът на Ifo предполага, че сега страната трябва да създаде национална работна група от експерти и публични представители, които да дават препоръки как да облекчат ограниченията на работата и обществения живот, както и кога индустриите трябва да рестартират производството. Връщането на работа би било доброволно за служителите.

В отраслите като телекомуникациите и автомобилното производство, които придават най-голяма стойност на икономиката, трябва да се даде приоритет, пише в доклада. Работата, която лесно може да се извършва от дома, трябва да продължи да се извършва дистанционно. Детските градини и училищата ще се отворят сравнително бързо, защото младите хора рядко имат тежки симптоми и родителите не могат да работят, ако детските заведения и училищата останат затворени.

Германия и Канада ще са сред най-засегнатите икономики

Германия и Канада ще са сред най-засегнатите икономики

Заради зависимостта им от търговията

Без клубове и големи събития

Компаниите, които произвеждат здравни продукти или компоненти, също трябва да се отворят бързо, докато хотели и ресторанти ще могат да го правят само по "много внимателен и контролиран начин", защото е трудно хората да спазват дистанция в такива заведения. Дискотеките и клубовете засега трябва да останат затворени, се казва още в доклада. Не трябва да се провеждат и събития с голям брой зрители.

Експертите казват, че е възможно в различни региони да бъдат зададени различни мерки. Ограниченията могат да бъдат облекчени първо на места, където огнищата не са големи или има намален риск от предаване. Такива са например по-малките населени места като селата. С течение на времето регионите, в които населението е изградило някаква степен на имунитет, може да се помисли за продължаване на работата с по-малко ограничения.

Всички тези планове, разбира се, изискват координирани и мащабни тестове за коронавирус.

Необходимо е също така цялостно обучение за правилна хигиена и нови правила, изискващи използването на лични предпазни средства.

Експертите препоръчват също така Германия да организира "масово" увеличение на производството на защитни облекла и маски, както и да повиши капацитета си за производство на лекарства и ваксини. Препоръчва се и създаването на информационна платформа, която да позволи стратегическо планиране.

И докато работната група ще отправя препоръки, всичко остава в ръцете на политиците.

"Опитът да се контролира централно възобновяване на производството ... не би работил на практика. Това възобновяване трябва да се контролира предимно от самите институции и компании", се посочва в доклада.

Deutsche Bank: Ето кога икономиките ще бъдат размразени от мерките срещу коронавируса

Deutsche Bank: Ето кога икономиките ще бъдат размразени от мерките срещу коронавируса

Съдейки по опита от Хубей, те ще останат в сила след изтичане на сегашното извънредно положение

Поглед към Китай

Страните, които се опитват да стартират своите икономики, като същевременно предотвратяват втора вълна от инфекции, могат да погледнат към Китай и да преценят какво всъщност работи и какво - не.

Страната със сигурност ще регистрира първото си икономическо свиване от десетилетия през първото тримесечие на 2020 година, след като централното правителство в Пекин наложи драстични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Но е твърде рано, за да се правят изводи. Според много експерти Китай сега може да се изправи пред втора вълна на заразата.

Прогнозата за рецесията в Германия се влошава

Прогнозата за рецесията в Германия се влошава

Страната е изправена пред най-големия срив на индустриалното производство от Голямата рецесия насам