Един от най-важните въпроси за определянето на дълбочината на кризата е докога икономиките по света ще останат регулаторно блокирани. "Политиците обсъждат срокове от няколко седмици", каза икономистът от Deutsche Bank Люк Темпълман, цитиран от Zero Hedge.

Въз основа на опита от провинция Хубей в блокирането на икономиката и изхождайки от смъртността в отделните страни, от банката направиха анализ колко време мерките за стопиране на стопанския живот ще останат в сила. В тях са включени текущите срокове, въведени от правителствата, върху които е насложен китайският опит и продължителност на мерките.

Все пак от Deutsche Bank посочват, че времевият хоризонт, в който мерките ще бъдат вдигнати, зависи от опита във всяка отделна страна и не може да бъде функция единствено на начина, по който са се справили с проблема в Китай. "В Хубей тридневният ръст на заразените спадна от над 200 до 63% в рамките на две седмици, след като бяха наложени ограниченията. Те бяха вдигнати след 63-дневен период."

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Така, позовавайки се на резултатите от Китай, отменянето на мерките в САЩ ще започне към 22 май вместо обявения срок на извънредното положение до 30 април. Ако се добави и опитът от епидемията от SARS, в страната мерките ще останат в сила до 19 юни. Ето как изглежда прогнозата и за другите водещи засегнати икономики по света:

Таблица: Прогнозиран период на удължаване на извънредното положение

Страна

Край на извънредното положение

Прогнозирано стартиране на икономиката (опит от Хубей)

Прогнозирано стартиране на икономиката (опит от епидемията SARS)

САЩ

30 април

22 май

19 юни

Италия

12 април

7 май

4 юни

Великобритания

12 април

23 май

20 юни

Испания

11 април

18 май

15 юни

Франция

15 април

18 май

15 юни

Германия

19 април

22 май

19 юни

Източник: Deutsche Bank; Zero Hedge

"За жалост на Европа, която вече беше на ръба на рецесията много преди разразяването на пандемията, да чака търпеливо е лукс, който континентът не може да си позволи", пишат от Zero Hedge. "Затова в много страни правителствата започнаха да облекчават мерките срещу пандемията, въпреки че ограниченията, които парализираха икономиката, ще останат в сила още няколко седмици."

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията