Германия и Канада са сред големите икономики, които са най-уязвими от ефектите на пандемията заради зависимостта им от търговията, гласи нов доклад на анализаторите от ING, цитирани от Bloomberg.

Бързото разпространение на Covid-19 в Съединените американски щати и последващите икономически щети ще се окажат "значителен проблем" за Канада. Вносът на страната от САЩ през 2019 г. на стоки като автомобили, оборудване и петрол, възлиза на $453 млрд., според International Trade Center.

Сред големите износители Германия е особено уязвима заради зависимостта ѝ от чуждестранно търсене за оборудване, автомобили и фармацевтични стоки, гласи още докладът. През 2019 г. износът на най-голямата европейска икономика е $1,49 трлн. Германия е и основният търговския партньор на България спад в поръчките за германските заводи ще се отрази и на поддоствавчиците у нас.

"Отворените икономики ще страдат по-дълго от шока и при търсенето, и при предлагането", според доклада. "Дори след поставяне на вируса под контрол на местно ниво, отворената икономика ще продължи да понася щети заради намаляващото търсене в страните, които все още се справят с кризата". Такава е ситуацията в Китай в момента: страната успя до голяма степен да се справи с епидемията, но проблемите в САЩ и Европа означават намаляване на поръчките.

Държави като САЩ, Индия и Бразилия, чиито износ е сравнително малко дял от общата им икономика ще страдат по-малко от тези, които разчитат на търсене зад граница - като Ирландия, Унгария, Сингапур и Виетнам.

Докладът подчертава още, че не е задължително по-затворените икономики да се представят по-добре по време на криза - това зависи от това колко производственият капацитет е пострадал.