Pyблата се пoĸaчи дo нaй-виcoĸoтo cи paвнищe oт близo пeт гoдини насам cпpямo eвpoтo, като достигна  65.60 за €1. Руската валута ce зaдъpжa нa нивo oт нaд 64 зa $1. Bcичĸo тoвa обаче се дължи нa пpoдължaвaщитe oгpaничeния въpxy тъpгoвиятa c вaлyтa и изкуствената подкрепа от капиталовия контрол на Москва, коментират финансови експерти, цитирани от Reuters.

Преди дни стана ясно, че рyблaтa e нaй-дoбpe пpeдcтaвящaтa ce вaлyтa в cвeтa тaзи гoдинa, но това не говори за нарастваща икономическа мощ на Русия. Дори напротив.

Русия спаси своята рубла с помощта на капиталов контрол и по-високи лихвени проценти, което я направи най-добре представящата се валута в света. Все още обаче е твърде рано да се каже дали затъващата руска икономика е отново на крака.

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

Bloomberg: Рублата е най-добрата валута на годината

За това допринесе въведеният капиталов контрол

Говорейки за Русия, нещата са доста сложни, защото тя е страна във война, с нарастваща инфлация и рязко свиване на икономиката, главно заради тежките санкции, наложени от западните страни. Това е страна, която е изправена пред западните санкции още от 2014 година, когато незаконно превзе украинския полуостров Крим и този път изглежда по-добре подготвена да се справи с първоначалната вълна от икономически сривове, отколкото преди осем години.

И наистина руската валута изненада света, след като се възстанови от първоначалния шок от западните санкции, които я потопиха до най-ниските стойности от 150 за щатски долар в началото на март. До средата на месец май рублата се повиши до около 61,25 за 1 евро - най-високото ниво от 28 месеца.

И докато някои смятат, че това възстановяване е знак за икономическа устойчивост, все повече икономисти предупреждават, че нещата не са съвсем такива, каквито изглеждат.

"Няма никакъв шанс руската икономика да е устойчива. Да, първоначалната финансова паника наистина отшумя, но това не означава, че руската икономика върви добре", заяви Сергей Гуриев - руски икономист в изгнание и професор в Sciences Po в Париж, цитиран от Daily Sabah. 

Според него близкото бъдеще не е никак обещаващо за руската икономика. Типичен пример за това е прогнозата на Руската централна банка за 2022 година, която показва, че икономиката на страната ще преживее рецесия от 8 до 10%.

"Вместо предвоенните прогнози за растеж от плюс 3%, последните данни сочат, че прогнозите на правителство вървят към минус 12% промяна на БВП през 2022 година", подчерта опитният академик, който беше ректор на Новото икономическо училище в Москва, докато не напусна страна през 2013 година.

"Това е най-голямата рецесия в Русия от 30 години насам", категоричен е той.

Какъв курс на рублата би "продънил" руския бюджет

Какъв курс на рублата би "продънил" руския бюджет

Малко вероятно е курсът да стигне 60 рубли за долар