Икономиката на Русия ще се свие с 9,5% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на миналата, а годишният БВП ще спадне с 5%. Това заяви министърът на икономиката Максим Решетников.

"Основният фактор за намаляването на БВП тази година са вътрешните ограничения" за икономиката, които целят ограничението на коронавирусната пандемия.

Според Решетников прогнозата на министерството за третото тримесечие е намаление от 6,3% и спад от 5,2% през четвъртото тримесечие, като икономическата активност нарасне с премахването на ограниченията.

Той каза, че очаква повечето ограничения да бъдат отменени до края на лятото, но решението ще зависи от това как се развива епидемията. "Ние считаме, че през август-септември ограниченията ще бъдат премахнати окончателно", каза той. "Но всичко зависи от епидемиологичната ситуация", а индустриите ще трябва да се съобразят с нови правила като задължителното носене на маски.

Руската икономика се е сринала с 25% през април. Чака я още по-тежко второ тримесечие

Руската икономика се е сринала с 25% през април. Чака я още по-тежко второ тримесечие

Това прогнозират експерти

"През 2021 г. очакваме икономиката да нарасне с 2,8%, и да се върне към нивата от преди кризата през първата половина на 2022 г.", добави той. По думите му прогнозата на министерството не отчита част от пакета за икономическо спасяване, който очаква да представи на правителството следващата седмица.

Миналия месец Централната банка прогнозира, че руската икономика ще се свие с до 6% през 2020 г.

Сривове в продукцията

Икономиката на Русия регистрира бавен ръст от 1,6% през първото тримесечие. Промишленото производство на страната е спаднало с 6,6% през април, тъй като много компании са били принудени да спрат да работят, показват данни на руската статистическа агенция.

Русия наложи забрана за работа в цялата страна в края на април, което оказа влияе за намаляване на индустриалното производство, според агенцията.

И ниските цени на петрола, ключов експорт на страната, оказват своето влияние. Те бяха "разтърсени" от ценовата война със Саудитска Арабия през март..

Индустрията понесе двоен удар, след като президентът Владимир Путин разпореди на компаниите да спрат работните дейности, но да продължат да плащат заплати на служителите.

Миналата седмица започна облекчаване на националното блокиране, за да се намали натиска върху икономиката, въпреки че разпространението на коронавируса в страната едва сега започна да забавя (последните няколко дни).

Путин заяви, че този ход е необходим, тъй като ограниченията са "наранили милиони наши граждани".

Наближаващата криза в Русия поставя под риск $13 милиарда, изпращани от емигранти

Наближаващата криза в Русия поставя под риск $13 милиарда, изпращани от емигранти

Това ще засегне бившите съветски републики

Russia's Audit Chamber прогнозира, че тази година броят на безработните ще нарасне от 2,5 милиона на осем милиона. Повечето от мерките все още се прилагат в много региони, включително в столицата Москва.

Русия е на второ място след САЩ по броя на регистрирани случаи на коронавирус, като 317 554 души са положителни.