Руската икономика се е свила с една четвърт през последния месец, след като епидемията ограничи икономическата активност в страната и сви доходите на населението. Това показват изчисления на Bloomberg Economics, направени на база данни от руското министерство на финансите.

"С негативният ефект на затварянето, който продължава да е актуален и през май, спадът на БВП през второто тримесечие ще бъде по-дълбок от този по време на глобалната финансова криза", посочва анализаторът в Bloomberg Economics Скот Джонсън.

Анализаторите посочват, че данните за разходите и приходите на държавата през април са били първите сигнали за ударът върху икономиката. Засега министерството все още не е пуснало официалната статистика за брутния вътрешен продукт (БВП).

Парите на руснаците са на привършване. И Путин ще трябва да отвори икономиката скоро

Парите на руснаците са на привършване. И Путин ще трябва да отвори икономиката скоро

Близо половината от населението няма спестявания или разполага със средства само за един месец, показват данни

През миналата седмица президентът Владимир Путин сложи край на ограничителния режим, принудил руснаците да стоят вкъщи, с цел да се смекчи натискът върху икономиката.

Според изчисленията на експертите БВП на Русия може да се свие с 16% през второто тримесечие. Това би било най-лошото тримесечно представяне от началото на 90-те години насам.

Междувременно през миналия месец продажбите на автомобили в страната са се сринали със 72%, показват изчисленията на Association of European Business. Индексът на индустриалното производство пък се намира на най-ниското си равнище от 1997 година насам.

Над 70% спад на продажбите на нови коли отбелязва руският пазар

Над 70% спад на продажбите на нови коли отбелязва руският пазар

Най-популярните марки автомобили са Lada, които представляват около четвърт от априлските продажби