Григорий Свердлин всяка вечер раздава безплатна храна, като обикаля със своя бус вторият по големина град в Русия. Той прави това активно през последните две десетилетия, но признава, че рядко толкова много хора се възползват от безплатната вечеря, колкото през последните няколко седмици.

"В Санкт Петербург обикновено осигуряване храна на около 80 души всяка вечер, като имаме 4 спирки в града. Сега има между 120 и 140 души", разказва пред Bloomberg Свредлин, който е доброволец в благотворителната организация Ночлежка от 2003 година, а вече е и неин директор.

"В момента има огромен брой на хора, които са без работа или са в много затруднено финансово положение и търсят подобна възможност, за да се нахранят", признава той.

След шест месеца на извънредно положение в страната парите на обикновените хора в Русия са на привършване при минималната финансова подкрепа, осигурена от правителството. Това от своя страна добавя към натиска върху президента Владимир Путин да отвори икономиката, въпреки че броят на заразените е един от най-големите в света.

В началото на тази седмица държавният глава обяви, че в Москва и в останалите големи градове ограниченията постепенно ще бъдат разхлабвани.

Блокирането на икономиката идва на фона това, че близо половината от руснаците нямат спестявания или разполагат със средства, достатъчни, за да покрият разходите си само за четири седмици напред, показват данни от изследване на московския Centre for Strategic Research.

Около една четвърт от населението е изхарчило всичките си спестявания по време на наложената карантина в страната.

"Ситуацията с доходите на хората изглежда доста страховито", казва Дмитри Долгин, който е икономист в ING Bank в руската столица. "Натискът ще продължи да нараства дори при разхлабване на ограниченията и облекчаване на фискалната политика", смята експертът.

Досега правителството използва 165 милиарда долара в подкрепа на икономиката и хората по време на епидемията. Москва обаче не изглежда склонна да харчи прекалено много за икономически стимули, тъй като се подготвя за сценарий, в който ситуацията с търсенето на пазара на петрол може да се влоши още. А суровината е основен източник на приходи за хазната.

Междувременно според изчисленията на Bloomberg Economics реалният разполагаем доход в Русия ще се свие допълнително през това тримесечие до нива, невиждани от 2006 година насам.

В понеделник президентът Путин обяви, че ще има допълнителна финансова подкрепа за домакинствата под формата на плащания, опрощаване на данъци и заеми. Долгин обаче изчислява, че общият размер на стимулите възлиза на едва около 3-4% от брутния вътрешен продукт, което е далеч под размера на спасителните пакети в другите държави.

Според изчисленията на московското High School of Economics готвената финансова помощ ще успее да ограничи спада в доходите с едва 2 процентни пункта при очаквания те да се свият с около 20%. Тези лоши новини идват при прогнозиран от МВФ спад на икономиката от 5,5% през 2020 година и по-слабо възстановяване през следващата.