Китайската индустрия за чипове се разраства по-бързо от която и да е друга в световен мащаб, след като санкциите на САЩ срещу местните Huawei Technologies и други компании отвориха "апетита" към компоненти произведени в страната.

Деветнадесет от двадесетте най-бързо развиващи се фирми от индустрията за чипове в света през последните четири тримесечия идват от икономика номер 2 в света, според данни на Bloomberg. В сравнение миналата година по това време, техният брой беше осем. Китайските доставчици на софтуер, процесори и оборудване, са жизненоважни за производството на чипове и сега увеличават приходите няколко в пъти повече от световните лидери Taiwan Semiconductor Manufacturing или ASML Holding.

Така напрежението между Вашингтон и Пекин трансформира световната индустрия за полупроводници на стойност 550 милиарда долара - сектор, който играе огромна роля във всичко.

През 2020 г. САЩ започнаха да ограничават продажбите на американски технологии за компании като Semiconductor. и Hangzhou Hikvision Digital Technology. Това подхрани бума в производството и доставките на чипове в Китай.

Очаква се Пекин да налее милиарди долари инвестиции в сектора в рамките на амбициозни програми като планът "Little Giants", за да подкрепи и финансира националните технологични компании, за да заобиколи санкциите на САЩ.

Възходът на местните компании привлече вниманието на някои от най-големите клиенти: коментира се. че че Apple смята Yangtze Memory Technologies за най-новия си доставчик на флаш памет за iPhone.

Общите продажби на китайски производители и дизайнери на чипове скочиха с 18% през 2021 г. до рекорд от над 150 милиарда долара, според Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия.

Постоянният недостиг на чипове, който ограничава производството при най-големите световни производители на автомобили и потребителска електроника, също работи в полза на местните производители.

Приходите на Shanghai Fullhan Microelectronics напримет нараснаха средно с 37%, което е породено от голямото търсене на продукти за наблюдение. Дизайнерът на чипове обеща да се разшири в сфери като електрически превозни средства и изкуствен интелект.