Разширяващите се санкции на Запада срещу Русия засягат тежко един от най-близките й съюзници - Беларус. Страната усеща влиянието на икономическите проблеми, които произтичат от западните санкции срещу Москва.

"Русия е нашият основен търговски партньор. Просто погледнете, спадането на рублата започна веднага след като се заговори за нова вълна американски санкции срещу Русия. Можем ли да се чувстваме добре при тези обстоятелства?", заяви беларуският президент Александър Лукашенко в интервю за местна телевизия.

"Изгубихме 3 млрд. долара само от разликите в обменните курсове по време на предишното поевтиняване на рублата", припомни Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Руската валута се свлече до 2-годишно дъно

Беларуската икономика остава силно зависима от търговията със съседната Руска федерация, като двете държави имат силни политически, икономически и военни връзки.

"Когато ситуацията в Русия е благоприятна, тя може да си купи доста от нашите стоки и освен това може да ни помогне, ако е необходимо - нещо, което направи в миналото чрез финансова подкрепа", обясни президентът.

"Какво мога да поискам от Русия, когато е толкова тежко ударена?", попита риторично той.

Рублата пада с 15%, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Рублата спада драстично, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Чуждите инвеститори са все по-важни за руското финансово здраве

"В момента не печелим нищо. Нямаме тайни програми, нито намерения да натискаме Русия, за да я обезсилим, защото тя вече отслабва, а ситуацията там е сложна и напрегната", обясни Лукашенко.

Въпреки кризата, Минск остава верен съюзник на Москва и не смята да се възползва от слабостта й, за да се откъсне от влиянието й.

"Няма нищо такова и никога няма да има. Вижте, аз вече съм опитен политик. Не търся дивиденти от такива неща, защото това би било абсолютно отвратително", заяви държавният глава.