През април, преди началото на сезона за активно шофиране, европейските нефтопреработвателни заводи (рафинерии) обикновено увеличават доставките на бензин за САЩ. Но тази година е изключение. Изданието Profinance се опита да разбере какви са истинските причини за ситуацията.

В САЩ сега галон бензин (3,78 литра) струва $4 на бензиностанциите. Скъпо е за потребителите. Те отчаяно се опитват да спестят пари, като намалят търсенето на гориво.

Според данните за движението на танкерите, за първите 10 дни на април доставките от европейски страни за САЩ са намалели с 23% спрямо април 2021 г. и възлизат на 346 000 барела.

"Търсенето на петролни продукти в САЩ, за съжаление спада, поради високите цени на бензиностанциите. Цените на бензина в САЩ са доста стабилни, като търсенето обаче намаля през последните няколко седмици", коментира ситуацията Ричърд Матюс, ръководител на отдела за изследвания в E.A. Gibson Shipbrokers Ltd. в Лондон.

В същото време запасите на течни горива в Централно - Атлантическия регион, който включва и пристанището на Ню Йорк, са на най-ниското си сезонно ниво от 2011 г. насам.

"САЩ добиват повече петрол и в резултат произвеждат повече бензин. Има достатъчно, за да задоволи вътрешното търсене. При тези условия търсенето на внос от Европа намалява", обясни Джонатан Лийч, анализатор на петролния пазар в Turner, Mason & Co.

Друг фактор, който задържа европейските доставки на горива за САЩ, е свитият пазар на дизел. Рафинериите коригираха обемите на производството си, за да компенсират очаквания дефицит при вноса на дизелово гориво от Русия.

Високите цени на горивата обаче също имат съществен "принос" за намаляване на търсенето, добавят експертите.

САЩ увеличиха значително вноса на петрол от Русия

САЩ увеличиха значително вноса на петрол от Русия

Това става въпреки наложените санкции