Северна Македония, Албания и Сърбия подписаха споразумение, което ще гарантира свободно движение на работници между трите държави. Това съобщи SeeNews, цитирайки изявление на македонското правителство. Споразумението има за цел да опрости съществуващите процедури и да осигури равен достъп на работниците от всяка една от страните до пазарите на труда на останалите.

До сделката между трите страни се стигна след среща между премиерите на Албания и Северна Македония и президента на Сърбия в Тирана. Трите правителства подписаха и споразумение за взаимно свързване на системите за електронна идентификация на страните, което ще улесни търговията със стоки.

Годишните приходи от туризъм в Сърбия са над €1 милиард

Годишните приходи от туризъм в Сърбия са над €1 милиард

От началото на годината до края на октомври

Северна Македония, Албания и Сърбия се договориха като част от нова инициатива за регионално сътрудничество, наречена Open Balkan. Тя е известна още и като Мини-Шенген. Насочена е към създаване на свободна икономическа зона на трите страни, които имат общо около 12 милиона граждани.

Най-голямата цел е отворени граници между трите държави, свободно движение на стоки, услуги и граждани и допълнително улесняване на капиталовите потоци чрез хармонизиране на достъпа до регулаторната рамка на финансовите пазари. Трите страни планират да въведат безплатно преминаване на границата за своите граждани до началото на 2023-а година, заяви през юли сръбският президент Александър Вучич.