В момента е в ход втората вълна на газовата гриза след февруари-март, когато избухна войната. Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски. Поводът за коментара му е поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август. Според Топчийски за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългорочни сделки и договори.

"Предложението за увеличаване на цената на газа с 60% за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той. По думите му заради по-ниските доставки по "Северен поток" цените се вдигнаха.

Ето колко би ни струвал руският газ в момента

Ето колко би ни струвал руският газ в момента

Увеличението възлиза на 1677,78% на мегаватчас

"Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки - така че фокусът наистина е в отоплителни сезон", посочи той.

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена.

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаме как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията". 

Той коментира и цената на втечнения газ. "Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват, категоричен е Топчийски.

Австралия ограничава доставките на втечнен природен газ за външни пазари

Един от най-големите износители на LNG в света ограничава доставките за външни пазари

Правителството има право да отклони LNG товари от три офшорни проекта

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета "Петков" е приета под условие. "Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи - единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени".