Австралия отново е изправена пред недостиг на газ на вътрешния пазар, заради прекомерния износ. Страната е най-големият износител на LNG в света. Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите предупреждава, че правителството трябва да наложи ограничения върху износа на LNG, за да осигури доставки за местния пазар.

Това предупреждение следва решението на Австралийския оператор на енергийния пазар да активира механизъм за гарантиране на доставките, който беше създаден в резултат на недостиг преди няколко години, когато австралийското правителство осъзна, че има нужда от начин да гарантира, че местният пазар ще бъде добре снабдени с газ въпреки нарастващия износ на LNG.

Съгласно механизма австралийското правителство има право да отклони LNG товари от три офшорни проекта в Източна Австралия от външния към вътрешния пазар, за да гарантира доставки.

"Австралия е и ще е дългосрочен и надежден доставчик на енергия и е ключов доставчик на LNG за нашите търговски партньори в Северна Азия", каза министърът на федералните ресурси Мадлин Кинг.

"Ангажираме се да съдействаме за глобалната енергийна сигурност и да работим с международни партньори за справяне с настоящите глобални предизвикателства", коментира още министърът.

Най-големият износител на LNG в света Австралия е на ръба на газова криза

Най-големият износител на LNG в света е на ръба на газова криза

Това е голямо изпитание за новоизбраното правителство на страната

Според Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите, ако на производителите на LNG бъде позволено да продават целия си недоговорен LNG в чужбина, източното крайбрежие на Австралия може да претърпи недостиг от около една десета от прогнозираното търсене на газ за 2023 г., съобщава Australian Financial Review.

Смята се търсенето на природен газ в страната нараства, заради отказа от въглищата и недостатъчно бързия растеж на производството на енергия от възобновяеми източници.

Европа направи САЩ най-големия износител на втечнен природен газ в света

Европа направи САЩ най-големия износител на втечнен природен газ в света

Износът на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил с 12% през първата половина на 2022 г.

"В настоящата среда на високи международни цени на енергията (включително газ и LNG), затруднените пазари на LNG, проблеми с веригата за доставки, геополитическа нестабилност, инфлация и несигурно търсене на вътрешно производство на газ, ще подкрепяме австралийското правителство да се съсредоточи първо върху енергийната сигурност ", смята Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите.