Две шотландски дестилерии, които са затворени от 1983 г. ще бъдат отворени отново, за да отговорят на нарастващата жажда за премиум уиски.

Глобалният алкохолен гигант Diageo ще инвестира 35 млн. паунда през следващите 3 години, за да върне "изгубените" дестилерии Порт Елън и Брора, популярни със средно опушеното си едномалцово уиски.

Ходът на компанията е в отговор на "силния ръст на пазара на едномалцово шотландско уиски и възможността да се създадат нови поколения потребители на уиски".

Базираната в Лондон компания, която произвежда марки като Johnnie Walker, Talisker и Lagavulin, заяви, че двете шотландски дестилерии ще бъдат сред най-малките в портфолиото й, като всяка от тях ще произвежда около 800 000 литра уиски годишно.

Снимка 316990

Източник: iStock

Отварянето на тези две съоръжения ще помогне за посрещане на нарастващото търсене на висококачествени занаятчийски композиции, казва Джереми Кънингтън, старши анализатор на алкохолни напитки в Euromonitor International. "Завръщането им може да бъде грандиозно", отбелязва Кънингтън.

Търсенето на едномалцово шотландско уиски, направено от една дестилерия, расте главоломно през последните години.

Шотландският износ на единични малцове се е увеличил от 47 милиона бутилки през 2002 г. до 114 милиона през 2016 г., според данните на Scotch Whisky Association. Стойността на износа за пръв път достигна 1 милиард паунда през 2016 г.

Големият проблем на отрасъла е ограниченото количество на единичните малцове. Дестилаторите произвеждат определено количество за година и разбират какво ще бъде търсенето, едва когато напитката отлежи.

Снимка 316994

Източник: iStock

Шотландското уиски трябва да отлежава поне 3 години, за да има правото да се нарича така. Уискитата от двете дестилерии ще бъдат оставени да отлежават по 12 години.

Рестартирането на производството обаче може да разводни добрата реколта на Порт Елън и Брора и цената на продукцията им от по-ранни времена да достигне хиляди долари, предупреждават експерти.

"Част от запазилия се чар на Порт Елън и Брора е, че те не са произвели нито капка от 1983 г. Дали с повторното отваряне на дестилериите, колекционерите и ценителите ще бъдат толкова развълнувани да получат от рядката продукция на Порт Елън и Брора? Не сме сигурни", казва Анди Симпсън, съосновател на брокерската компания Rare Whisky 101.