Сингапур започва да предлага еднократна помощ, за да окуражи гражданите на града-държава да раждат повече деца насред пандемията, предава BBC.

Властите там се притесняват, че двойките решават да отложат стъпката заради финансовия стрес и безработицата. Засега точната сума остава неясна, но тя ще бъде изплащана заедно с няколко други бонуса за бебета, предлагани от правителството. В момента Сингапур плаща до $7 330 на младите родители.

Раждаемостта в Сингапур е сред най-ниските в света - и ситуацията е такава от десетилетия. В града-държава ситуацията е далеч по-различна, отколкото в някои съседни като Индонезия и Филипините, които пък са изправени пред бейби бум заради локдауна. В Сингапур обаче раждаемостта докосва 8-годишно дъно през 2018 г., или 1,14 раждания на жена.

Редица азиатски държави също са изправени пред подобен проблем. По-рано тази година раждаемостта в Китай падна до най-ниското ниво от 70 години насам - въпреки облекчаването на критикуваната политика за едно дете.

Във Филипините обаче нежеланите бременности ще се увеличат с 50% до 2,6 млн., ако мерките срещу Covid-19 останат в сила до края на годината, според ООН. Страната има второто най-голямо население в Югоизточна Азия - 108,4 млн.

Сингапур ще дава пари на гражданите, които спортуват с Apple Watch

Сингапур ще дава пари на гражданите, които спортуват с Apple Watch

Специално приложение ще напомня за упражнения и профилактични прегледи