Инфлацията във Великобритания се запазва на 2.4% през май, след като нейният спад беше спрян от рязкото покачване на разходите за гориво.

Цените на горивата отбелязват най-големия месечен ръст от януари 2011 г., поскъпвайки с 3.8%, по данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от BBC.

"Скорошните големи покачвания в цената на суровия петрол вдигнаха цените, плащани от потребителите на бензиностанциите", заяви Майк Харди, който отговаря за инфлацията в британската служба.

Цените на бензина се повишават с 4.6 пенса на литър между април и май 2018 г. до 125.3 пенса - най-високата цена от октомври 2014 г., докато цените на дизела са с 4.7 пенса по-високи.

"Тези скорошни покачвания отразяват увеличенията в цената на суровия петрол", твърдят от службата.

Рекордно поскъпване на горивата във Великобритания

Рекордно поскъпване на горивата във Великобритания

Цените на бензина и дизела са най-високите от 2 десетилетия

Нарастването на цените на горивата беше компенсирано от спада в "продуктите и услугите за отдих и култура", по-специално компютърните игри.

"Цените за тези игри са силно зависими от състава на най-продаваните класации, което често води до големи общи ценови промени на месечна база", отчитат от службата.

Цените на храните са се влошили от инфлацията, по-специално продукти като захар, сладко, сиропи, шоколад и сладкарски изделия.

Средните цени на бензина и дизела са най-високите от август 2014 г. Според експерти от автомобилния бранш настоящите цени на горивата не могат да бъдат оправдани и трябва да бъдат намалени.

Асоциацията на търговците на дребно на петрол обаче обвини нестабилните цени на горивата на едро, както и колебанията на долара спрямо паунда.

Инфлацията остава под растежа на заплатите, въпреки спада до 2.8% през трите месеца до април от 2.9% за периода до март.

Цените на петрола се очаква да паднат по-късно през годината и като цяло "данните за инфлацията не променят мнението ни, че Английската централна банка вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти през август", прогнозира Рут Грегъри, старши икономист за Великобритания в Capital Economics.