Цените на петрола на бенчмарковите сортове отново тръгна нагоре във вторник сутринта, след като се понижиха предния ден. Спадът вмера следобед бе причинен, от нова вълна от страхове относно разпространението на нов щам на коронавируса "омикрон".

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време се търгува по $74,67 за барел, което е с $0,26 (0,43%) по-евтино края на предишната сесия. В понеделник цената на тези договори падна с $0,76 (1%) - до $74,39 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същия момент възлиза на 71,48 долара за барел, което е поскъпване от $0,19 долара спрямо закриването на сесията вчера. До края на търговията предния ден стойността на тези договори спадна с $0,38 (0,5%), до $71,29 за барел.

"Изглежда, че COVID се завръща, тъй като бързо разпространяващият се омикронен вариант поражда сериозни опасения относно търсенето на петрол, тъй като страните се връщат към частични или пълни блокирания. Дори по-меки ограничения, като например работа от дома, намаляват търсенето на петрол, тъй като хората спират да пътуват до работа", каза пазарният анализатор на ThinkMarkets Фавад Разакзада.

Обединеното кралство и Норвегия затегнаха епидемиологичните ограничения, след като първият смъртен случай от новия щам беше регистриран във Великобритания . Междувременно в Китай омикронът бе идентифициран за първи път в град Тиендзин.

Междувременно преди това Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира, че въздействието на новия щам ще бъде "слабо и краткосрочно, тъй като светът е по-добре подготвен да се справи с COVID-19 и свързаните с него проблеми." Също така алиансът в месечния си доклад запази оценката на глобалното търсене на петрол през 2021 г. на ниво от 96,63 милиона барела на ден, за 2022 г. - на ниво от 100,79 милиона барела на денонощие.