Цените на петрола се покачват при търговия в сряда след лек спад в предишната търговска сесия и остават са близо до многогодишни върхове.

Котировките се подкрепят от съобщения в медиите, че членовете на споразумението ОПЕК + са започнали да обсъждат постепенно увеличаване на производството от август.

Стойността на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в сряда е 75,37 долара за барел, което е с 0,56 долара по-висока от тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поевтиняха с 0,09 долара (0,12%) - до 74,81 долара за барел.

Цената на фючърсите на суров петрол WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 73,30 долара за барел, което е с 0,45 долара повече от вчерашна крайна стойност. До затварянето на пазара във вторник стойността на тези контракти намаля с 0,27 долара - до 72,85 долара за барел.

Американският петролен институт (API) съобщи вчера, че стоковите петролни резерви в страната за седмицата, приключила на 18 юни, са намалели със 7,2 милиона барела. В същото време, според данните на API, резервите от бензин в страната са се увеличили с 959 хиляди барелаа на дестилатите - с 992 хиляди барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват данните на Министерството на енергетиката на САЩ да покажат спад от 6,3 милиона барела в запасите от петрол миналата седмица.

Седмичният доклад за енергийните резерви на страната ще бъде публикуван по-късно в сряда.