Туризмът в Словения процъфтява - нощувките се увеличават, приходите също, а страната очаква ръст на посетителите за пета поредната година.

Възползвайки се от красивата си природа, балканската държава успешно се представя като безопасна и зелена дестинация в сърцето на Европа, която е перфектна за спа, уелнес и здравен туризъм.

Посетителите могат да се насладят както на страхотното крайбрежие на Адриатическо море, така и на невероятни планински курорти, подходящи и за зимен, и за летен туризъм.

Тази стратегия определено работи, тъй като броят на чуждите туристи постоянно нараства. През миналата година страната беше посетена от 4.7 млн. души.

Словения е четвъртата най-бързо растяща дестинация в Европа спрямо броя на нощувките. За година те са се увеличили със 17% до 11.9 млн.

Туризмът в Словения процъфтява. И Мелания Тръмп има общо с това

Туризмът в Словения процъфтява. И Мелания Тръмп има общо с това

Индустрията преживява бум

Повечето чуждестранни туристи идват от Италия, Германия и Австрия, като германските пошсетители са нараснали с 26% на годишна база. Идват и все повече туристи от САЩ заради съпругата на президента Доналд Тръмп - Мелания, която е родена в малко градче в Югоизточна Словения.

Но един сериозен проблем мъчи балканската държава - липсата на кадри в туризма. Страната се нуждае спешно от 5000 работници, които смята да потърси в държавите от региона.

Туристическата индустрия на Словения изпитва остра нужда от готвачи, сервитьори и общи работници. Местните кадри са претоварени от работа, а синдикатът на туристическите работници отдавна недоволства от ниските заплати и високите данъци на заетите в сектора.

За Словения е жизнено важно е да намери нужните кадри, тъй като туристическият бранш е основна част от икономиката, като пряко формира почти 3.3% от БВП. В по-широк план секторът помага за генерирането на 5.51 млрд. евро или 11.9% от БВП.

В туристическата индустрия пряко или непряко са заети общо 101 500 души - около 5% от населението на бившата югорепублика.