Британската валута се понижи след създалата се несигурност около бъдещето на британския премиер Блеър, но продължителна криза едва ли е възможна, особено след като финансовия министър Гордън Браун поеме поста.

Увереността на инвеститорите в централната банка на Великобритания, няма да им позволи да разпродадат британски активи, освен ако лидерската борба между Блеър и Браун не се задълбочи. Това би хвърлило съмнение върху адекватното политическо управление на страната в близко бъдеще.

Борсов дилър от лондонското сити сподели мнението си днес като каза, че икономическата макро рамка няма да се промени, дори ако Браун поеме поста премиер.

Блеър успя да спечели три поредни изборни победи за министър-председател на Великобритания и беше заявил по-рано, че ще номинира своя наследник преди следващите избори през 2009 г. Натискът от партията му обаче стана прекалено голям и това породи съмнение у анализаторите, дали Блеър ще напусне поста след година или може това да стане и по-рано.

Реакцията на пазарите беше предимно в силно поевтиняване на британския паунд и спад на британския индекс FTSE-100, докато британските дългови книжа са почти без промяна.

Анализаторите предупреждават, че проблемите свързани с Блеър могат да продължат да навреждат на паунда през следващите няколко дни. От друга страна ако се потвърди приемането на поста премиер от Гордън Браун, който беше финансов министър на Блеър, това определено ще върне оптимизма на пазара. Остава обаче друг основен въпрос и той е - Кой ще замени Гордън Браун на поста министър на финансите?

За последната седмица, паунда изгуби около 1.3% от стойността си към долара и около 1.0% към еврото, като волатилността на валутните двойки ще се запази известно време.