Спестяванията в кеш на домакинствата в Обединеното кралство са се стопили по време на пандемията, заради високата инфлация и високите сметки за електроенергия. Спестяванията са на най-ниските нива от близо осем години насам, пише The Guardian.

Според доклад на застрахователя Scottish Widows увеличаването на разходите за живот в края на миналата година е ударило по джобовете на хората и е довело до най-големия спад в спестяванията в кеш от началото на 2014 г. насам. Според доклада домакинствата са все по-песимистични по отношение на бъдещите си финанси през 2022 г.

Проучването е проведено сред 1500 души, а изводът е, че и спестяванията, и разполагаемия доход през последните месеци на 2021 г. намаляват по-бързо, отколкото когато и да било през последните седем години.

Най-засегнати от кризата са младежите. Проучване сред 1000 младежи, показва, че близо половината (47%) не са в състояние или едва успяват да се издържат с месечните си доходи.

Само 41% от младите хора вярват, че някога ще могат да си купят собствен дом, а само 51% смятат, че някога ще печелят достатъчно, за да издържат семейството си. Малко над половината (51%) смятат, че няма да успеят да се пенсионират и да живеят комфортно старините си.

Според изследването сериозно нараства броят на младите хора, изправени пред финансова несигурност. Въздействие върху психическото и физическото здраве също се засилва.