Равнището на официално регистрираната безработица в САЩ през декември се е повишило до 4,7% спрямо 4,6 на сто месец по рано. Това съобщи днес американския Департамент по труда, като показателят съвпада със средните очаквания на анализаторите.

Броят на регистрираните в бюрата по труда хора без работа в страната през последния месец на миналата година е 7,529 млн. души, което е с 63 хиляди повече от ноември 2016 година.

Новите работни места в икономиката на САЩ (без тези в аграрния сектор) през декември са нараснали със 156 хиляди. Това е под прогнозата на анкетираните от Bloomberg анализатори, които предполагаха увеличение на работните места със 175 хиляди.

През ноември са били създадени 204 хиляди нови работни места, а не 178 хиляда, както бе съобщено първоначално, коригира данните Департаментът по труда.

Средното почасово заплащане през декември 2016-а за всички заети в частните предприятия от неселскостопанските сектори е нараснало с 10 цента - до 26 долара. Предходният месец този показател отчете понижение с 2 цента.

За цялата 2016 година средното почасово заплащане в САЩ е нараснало с 2,9%, отчете американското министерство на труда.