Световната търговска организация (СТО) позволи на Китай да наложи компенсаторни мита на САЩ в общ размер на 645 милиона долара, съобщи Ройтерс.

Китай заведе дело в СТО през 2012 г., за да оспори антисубсидийни мита, които САЩ наложиха между 2008 и 2012 г., главно по време на мандата на президента Барак Обама. Митата бюха върху 22 различни китайски продукта - от слънчеви панели до стоманена тел.

Представители на САЩ твърдяха, че Китай се възползва от по-лесното третиране в СТО, като същевременно субсидира промишлените стоки и ги изнася на световните пазари.

Първоначално Китай поиска от тричленната комисия на СТО да му предостави правото да налага мита върху американски стоки на стойност 2,4 млрд. долара.

Всъщност действителната полза за Китай е много по-малка от митата на САЩ върху китайски стоки за над 300 млрд. долара, които бяха наложени от бившия американски президент Доналд Тръмп, като повечето от тях все още са в сила.

Това обаче е поредната символична победа за Пекин в базираната в Женева Световна търговска организация. През ноември 2019 г., СТО предостави на Китай правото на ответни тарифи на стойност 3,58 млрд. долара. Това стана, след като СТО намери грешка в начина, по който Вашингтон определя дали китайските продукти правят дъмпинг на американския пазар.

Сега американското правителство заяви, че решението на СТО да позволи на Китай да наложи на САЩ компенсаторни мита в размер на 645 милиона долара е "дълбоко разочароващо" и подчерта необходимостта от реформи на СТО.

Адам Ходж, говорител на офиса на Търговския представител на САЩ, каза, че решението "подсилва необходимостта от реформиране на правилата на СТО и уреждане на спорове, които са били използвани за защита на непазарните икономически практики на Китай и подкопаване на честната, пазарно ориентирана конкуренция".

СТО разреши на ЕС да наложи мита срещу САЩ за $4 млрд.

СТО разреши на ЕС да наложи мита срещу САЩ за $4 млрд.

И двете страни дават сигнал, че искат да постигнат споразумение