Световната търговска организация (СТО) позволи на Европейския съюз да наложи мита на стойност от $3,99 млрд. годишно върху самолетите на Boeing и други стоки от Съединените американски щати. Решението е част от дългогодишен спор между Брюксел и Вашингтон, припомня The Wall Street Journal.

Миналата година СТО позволи на САЩ да наложи мита на стойност $7,5 млрд. годишно върху самолетите на Airbus и други европейски продукти. Брюксел вече заяви, че се надява да постигне споразумение с Вашингтон и според редица наблюдатели ЕС няма да бърза да налага мита. Съюзът обаче съобщи, че вече има готов списък с продукти и ще отговори мигновено, ако се наложи.

Спорът започна през далечната 2004 г., когато САЩ започна процес в рамките на СТО заради субсидии за Airbus. Обединена Европа отговори бързо, като оспори държавната подкрепа на САЩ за Boeing. В крайна сметка Световната търговска организация отсъди, че и двете страни са предоставяли забранени от споразуменията субсидии за производителите на самолети. Решението от вторник слага край на години на дела и контрадела и оставя двете страни с възможност за споразумение.

Валдис Домбровскис, еврокомисар с ресор търговия, съобщи, че веднага ще се опита да поднови преговорите със САЩ. И допълни, че предпочита споразумение, а не пореден епизод на търговска война. В същото време търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че ЕС нямат правото да налагат мита, тъй като субсидиите за Boeing са прекратени. И заплаши с контрамита.

Европейски представители казват, че в момента ЕС има правото да наложи мита на обща стойност $8 млрд., като включват и предходно решение на СТО по други нарушения.

Все пак Лайтхайзър спомена, че САЩ също предпочитат споразумение и очакват отговор от ЕС по изпратено наскоро предложение.