Едни от най-големите икономики в света увеличават потреблението си на петрол с бързи темпове, след като през миналата година пазарът беше изправен пред срив. В много от тези страни консумацията на суровината дори надхвърли нивата си отпреди пандемията.

Търсенето на петрол в Китай, който е най-големият потребител на суровината в света, се очаква да бъде с 13% повече през четвъртото тримесечие в сравнение със същия период на 2019 година, прогнозират от SIA Energy.

Междувременно на друг ключов пазар - Щатите, търсенето на петролни продукти наскоро достигна нов рекорд, пише Bloomberg. Потреблението в Индия също се е увеличило осезаемо.

Нарастването на консумацията на петрол в двата азиатски гиганта и в САЩ стимулира покачването с 40% на цените на суровината през тази година.

"Най-лошото за търсенето на горива в Азия е зад гърба ни и ние виждаме плавно възстановяване на търсенето през следващите месеци", посочва анализаторът от пекинската SIA Санджик Тий.

Към януари част от загубите на петролния пазар вече бяха възстановени. Тогава сортът Brent се търгуваше за около 54-55 долара за барел, а американският WTI - за около 52 долара за барел. През юли цената на първия вече беше минала 74 долара за барел, а на втория - 72 долара.

Към момента стойността на петрола е леко надолу с около 72 долара за Brent и 69 долара за WTI.