Търговските конфликт по света сложиха прът в икономическата инверция и изпратиха растежа към невиждани от финансовата криза насам ниски нива. Правителствата не правят достатъчно, за да защитят икономиките от дългосрочни щети, предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от Bloomberg.

Организацията намали почти всички икономически прогнози, които направи преди само четири месеца. Според доклада, протекционистките политики вредят все повече на настроенията на бизнес и потребители, както и на инвестициите. Рисковете за финансовите пазари продължават да растат.

В новата си прогноза ОИСР смята, че световната икономика ще нарасне с едва 2,9 процента през тази година.

"Бъдещето на световната икономика става все по-несигурно", казват от ОИСР.Организацията е последната институция, която бие аларма относно състоянието на световната икономика. През последните две седмици Федералният резерв, Европейската централна банка, Централната банка на Китай и още много отхлабиха политиката си, за да подкрепят търсенето, като в същото време призоваха правителствата за фискални стимули.

Производственият сектор е най-тежко засегнат от забавянето, причинено от търговската война между Съединените американски щати и Китай. Сектор услуги се оказва необичайно устойчив, но ОИСР предупреждава, че продължавата слабост в индустрията ще натежи над пазара на труда, доходите на домакинствата и техните разходи.

Допълнителни рискове идват от евентуално по-силно забавяне на Китай и Brexit без сделка, което може да вкара Острова в рецесия и да намали значително растежа в Европа.

Прогноза за растежа на икономиката през 2019 (стара прогноза) Прогноза за растежа на икономиката през 2020 (стара прогноза)
Свят 2,9% (3,2%) 3% (3,4%)
Еврозона 1,1% (1,2%) 1% (1,4%)
Япония 1% (0,7%) 0,6% (0,6%)
Великобритания 1% (1,2%) 0,9% (1%)
САЩ 2,4% (2,8%) 2% (2,3%)