Администрацията на талибаните обяви, че разширява своята схема "храна за работа", според която плаща на хиляди служители в публичния сектор на страната с пшеница, вместо с пари.

Приблизително 40 000 работници в Кабул получават по 10 килограма пшеница на ден за пет часа работа. Служители на селското стопанство заявиха пред Reuters, че програмата ще бъде разширена в цялата страна.

Талибаните поискаха от САЩ достъп до замразените $10 милиарда

Талибаните поискаха от САЩ достъп до замразените $10 милиарда

"Вие сте велика нация", похвали ги високопоставен талибан

"Готови сме да помогнем на нашите хора, доколкото можем", коментира Фазел Бари Фазли, който е заместник-министър на администрацията и финансите в Министерството на земеделието.

За разплащане талибаните използват предимно пшеницата, която беше дарена на страната от Индия по време на предишното, подкрепяно от САЩ афганистанско правителство. Новата власт обаче получи 18 тона пшеница от Пакистан миналата година и очаква още. Водят се и преговори с Индия за доставка на нови 55 тона.

Афганистан: Производството на опиум процъфтява и при талибаните

Афганистан: Производството на опиум процъфтява и при талибаните

Безработицата и бедността карат все повече афганистанци да се захванат с производството на опиум. Страната произвежда 90% от опиума в света, а за талибаните не е изгодно да предприемат мерки

Обединените арабски емирства и Иран са сред държавите, които са предоставили на Афганистан храна и медицински консумативи.

ООН изчислява, че повече от половината от населението се нуждае от хуманитарна помощ, като близо една четвърт вече е на ръба на "гладна смърт", според скорошен доклад на Световната продоволствена програма.

Икономическата и хуманитарна криза в Афганистан се задълбочи, след като талибаните поеха властта през август миналата година, след изтеглянето на американските войски от страната.

След това на новото управление на страната бяха наложени санкции, активите на Афганистанската централна банка бяха замразени, а по-голямата част от чуждестранната помощ, която подкрепяше икономиката на държавата, беше спряна.

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Афганистан има 22 тона злато. Но талибаните нямат достъп до него

Те са съхранявани в САЩ

ООН поиска международните донори да предоставят $4,4 милиарда хуманитарна помощ на страната тази година, позовавайки се на "безпрецедентни нива на нужда сред обикновените жени, мъже и деца в Афганистан".

Помощта най-вероятно ще заобиколи правителството в Кабул и ще бъде разпределена от различни международни организации.