Високопоставен служител на талибаните похвали САЩ и ги помоли да им позволи достъп до афганистански средства на стойност милиарди долари, замразени в американски банки, предаде Business Insider.

След като талибаните взеха контрол над Афганистан на 15 август, САЩ замразиха близо 10 милиарда долара, които принадлежаха на свалено правителство в страната, в опит да попречат на талибаните да финансират завладяването си.

Оттогава талибаните говорят за тежки икономически последици, а афганистанските банки заявяват, че са изправени пред недостиг на средства. През октомври ООН предупреди, че без финансова или хуманитарна помощ Афганистан е на ръба на фалита.

В интервю за "Асошиейтед прес" министърът на външните работи на талибаните Амир Хан Мутаки заяви, че групировката няма лошо отношение към САЩ и Вашингтон трябва да подкрепи новото им правителство, включително като им даде достъп до замразените средства.

"Вие сте велика нация и трябва да имате достатъчно търпение и голямо сърце, за да се осмелите да направите това за Афганистан, да сложите край на различията и да намалите разстоянието между нас", каза Амир Хан Мутаки.

Той защити и вътрешния режим на талибаните, който беше критикуван за използването на насилие и за премахване на достъпа до образование за много жени и то тихомълком.

Среднообразователните училища се отвориха отново, но само за момчета и в началото на декември изпълняващият длъжността заместник-министър на образованието Абдул Хаким Хемат каза пред BBC, че момичетата няма да могат да влизат в средно училище до 2022 г.

Талибаните са обект на икономически санкции от страна на САЩ от 2001 г., но в петък Министерството на финансите формализира насоки, които позволяват да се изпраща финансова помощ от Америка на семейства в Афганистан, предаде Reuters.