Търговията на дребно в Китай отчете първото си покачване от началото на годината, след като през август показателят нарасна леко - с 0,5% на годишна основа. Някои анализатори припомнят, че това са първите позитивни данни от страната изобщо за 2020 г., след като провинция Ухан се превърна в епицентър на пандемията от коронавирус през есента на 2019 г.

Разбивката на Националното бюро за статистика показва, че спрямо август миналата година продажбите на телекомуникационно оборудване се изстрелват с 25,1%, а на автомобили - с 11,8%. Не е изненадващо, че онлайн продажбите също са нагоре - с 15,8%.

Все пак за първите осем месеца на годината показателят бележи спад от 8,6% спрямо същия период на миналата година. Но други индикатори също показват леко съживяване на втората най-голяма икономика на света. Сред тях е безработицата, която се понижава с 0,1 процентен пункт спрямо юли и достига 5,6% към края на миналия месец.

Китай забрани вноса на свинско от най-големия производител в ЕС. И залага на САЩ

Китай забрани вноса на свинско от най-големия производител в ЕС. И залага на САЩ

Огнището на африканска чума по свинете в Германия е причината за спрените доставки за Китай

От Националното бюро за статистика обаче припомнят, че този спад все още не може да се тълкува като светлина в края на тунела, защото почти 9 млн. младежи, завършили университетите, не могат да си намерят работа. Във възрастовата категория между 20 и 24-годишна възраст с висше образование безработицата остава с 5,4 процентни пункта по-висока през август, отколкото е през август 2019 г.

Все пак индустриалното производство расте с 5,6% на годишна основа през август, а инвестициите в активи с фиксирана доходност се понижават с 0,3 процентни пункта за първите осем месеца на годината. Данните за тях за август все още не са публикувани.

Заради позитивните данни през август, властите в Китай повишиха прогнозата си за растежа на стопанството през последните две тримесечия на годината, като се очаква тогава той да достигне съответно 5,2 и 5,7% спрямо същите периоди на миналата година.

"Но насрещните ветрове остават, тъй като вътрешното търсене ще изгуби инерцията си, износът на медицинско оборудване и консумативи вероятно е преминал пика си, а властите се опитват да обуздаят пазара на недвижими имоти в страната", посочи главният икономисти на Nomura Тинг Лу пред CNBC.

Пред какви нарастващи предизвикателства се изправиха европейските бизнеси в Китай?

Пред какви нарастващи предизвикателства се изправиха европейските бизнеси в Китай?

Те призоваха страната да позволи конкуренцията в големите сектори на икономиката