Европейските фирми призоваха Китай да позволи конкуренцията в големите сектори на икономиката, която все още е затворена за чуждестранни компании и да деполитизира бизнес средата, пише Bloomberg.

Държавния бизнес, има безспорен контрол над половината китайска икономика и нарастващо присъствие в чужбина. Ето защо правителството трябва да приеме конкурентния неутралитет, се казва в годишен доклад на Търговската камара на Европейския съюз в Китай. Страната трябва да позволи връщането на чуждестранни работници, останали извън страната след появата на пандемията от коронавирус.

Европейските фирми, привлечени от Китай, който е дом на една пета от потребителите в света, са въвлечени в политически въпроси, както и в търкания поради липса на реципрочност в търговски и инвестиционни условия. Много части от икономиката се отварят, а утвърдената позиция на много местни предприятия значи, че чуждестранните компании имат достъп до малка част от потребителите в някои сектори, според Европейската камара.

Страхът на американските компании в Китай се засилва 

Страхът на американските компании в Китай се засилва 

Заради нарастващото напрежение между първите две световни икономики

Според становището на камарата, по-ориентираната към пазара половина на икономиката е отключена от Китай, за да отвори вратите си по-широко за чуждестранните инвеститори. В него конкретно се цитира премахването на ограниченията за собствения капитал на чуждестранни фирми, инвестиращи в китайски финансови услуги.

В Европейската камара има повече от 1700 чуждестранни компании и отправи над 800 препоръки към китайското правителство в доклада.

За разлика от последните съобщения в медиите за чуждестранни фирми, които настояват да напуснат Китай, докладът подчертава, че много европейски фирми искат да останат и да разширят позициите си в страната. Въпреки това китайските действия и политики намаляват бизнес настроенията и дори в сектори като застраховането, които сега са отворени за чуждестранни фирми, регулаторните пречки все още са големи за развитието на нов бизнес.

"Трайните и нарастващи предизвикателства, пред които са изправени европейските компании в тази половина от икономиката, изчерпват бизнес настроенията", се казва в позицията. "След избухването на Covid-19 се появиха нови препятствия, които накараха европейците да се чувстват все по-добре дошли в Китай."

Балканите - прекият път на Китай към Европа

Балканите - прекият път на Китай към Европа

Големите инвестиции на Пекин в страни като Хърватия и Сърбия "отварят вратата" на азиатския лидер към континента, казва анализатор

Камарата обръща специално внимание на и факта, че много от служителите на европейските фирми, членове на Камарата, все още не могат да се върнат, след като Китай затвори границите си за чужденци в края на март заради пандемията. Ограниченията имат много сериозни последици, тъй като стотици учители в международни училища не могат да влязат в страната, както и чуждестранни служители на европейски компании.

Това е в контраст със ситуацията в Европа, където почти всички държави-членки на ЕС са отворени за китайски граждани, се казва в доклада.

"Европейските компании и техните технологии и опит са готови да действат като катализатор на прехода, от който Китай се нуждае, за да продължи по пътя на развитието, за да изпълни огромния си потенциал", каза Йорг Вутке, президент на камерата.

С китайската индустриална технология, "преобладаващо изостанала от Европа, Япония и САЩ", континента трябва да привлече други партньори, за да оцелее при "отделянето" си от САЩ, се казва в доклада.

Прогноза: Китай ще изпревари САЩ като водеща световна икономика през 2032 г.

Прогноза: Китай ще изпревари САЩ като водеща световна икономика през 2032 г.

Има опасения обаче, че това може и никога да не се случи