Американските компании в Китай все повече се притесняват, че търговското напрежение между двете най-големи икономики в света ще се провлачи с години. Междувременно една трета от фирмите обявяват, че способността им да задържат служителите си е била засегната. Това показва проучване на бизнес климата, проведено от Американската търговска камара в Шанхай и консултантската компания PWC China, цитирано от Reuters.

Половината от фирмите дават прогноза, че влошените връзки ще продължат поне още три години, като по този показател се наблюдава рязко увеличение на компаниите с 30% спрямо 2019 година.

От тях 27% посочват, че напрежението ще продължи безкрайно, в сравнение с едва 13% през миналата година.

Тръмп се закани да "отвърже" американската икономика от Китай

Тръмп се закани да "отвърже" американската икономика от Китай

"Ако Байдън спечели, Китай ще притежава страната ни, заяви президентът

"Американският бизнес в Китай би искал двете страни да решат бързо своите нерешени проблеми и да намалят напрежението. Една работеща рамка за сътрудничество през следващото десетилетие би била добро място за фокусиране на дискусиите", коментира в изявление Кер Гибс, президент на бизнес камарата.

Напрежението между САЩ и КИтай, което възникна при миналогодишната търговска война, се засили още повече тази година поради избухването на Covid-19. Фактор за това несъмнено са и заплахите от Вашингтон да включва все повече китайски технологични компании в черните си списъци поради съображения за националната сигурност.

С наближаването на изборите в САЩ, президентът Доналд Тръмп отново повдигна идеята за разделяне на американската и китайската икономика, предполагайки, че САЩ няма да загубят средства, ако страните вече не правят бизнес помежду си.

Подчертавайки притесненията относно двустранното напрежение, както и икономическата несигурност, причинена от пандемията на коронавируса, само 29% от фирмите планират да увеличат инвестициите си в Китай тази година. За сравнение, пред 2019 година този дял беше цели 47%.

Експерти: Китай ще намалява американските облигации, които притежава

Експерти: Китай ще намалява американските облигации, които притежава

През първото полугодие страната е продала американски дълг за около $106 млрд.

Положителната тенденция - делът на компаниите с песимистична петгодишна перспектива леко отстъпва - 18,5% спрямо 21,1% година по-рано.

Подобрението вероятно да се дължи на първата фаза от търговската сделка, пише още в доклада, въпреки че се отбелязва, че песимизмът остава исторически висок.

Тазгодишното проучване е проведено между 16 юни и 16 юли, като в него участват 346 компании, обхващащи сектори като промишленото производство, автомобилостроенето и фармацевтиката.

Повече от 90% от анкетираните заявяват, че са поели ангажимент да останат в Китай, докато 71% от фирмите, които притежават или възлагат производство в Китай, посочват, че не възнамеряват да пренасочат производството си към други страни.

Тръмп готви тояга и морков за американските компании със заводи в Китай

Тръмп готви тояга и морков за американските компании със заводи в Китай

Той смело обеща създаването на 10 млн. работни места за 10 месеца