Президентът на САЩ е готов да предложи данъчни кредити, за да убеди американските компании да преместят заводите си от Китай, предава BBC. В същото време заплаши да развали правителствените договори с компании, които продължават да разчитат на производство в Поднебесната империя.

В своя реч в понеделник Тръмп смело обеща създаването на 10 млн. работни места за 10 месеца, подчертавайки, че "ще прекратим зависимостта ни от Китай". Това е поредната атака на президента срещу Пекин след ограниченията, наложени срещу китайските технологични гиганти като Huawei, TikTok и WeChat.

"Ще създадем данъчни кредити за компаниите, които връщат работни места от Китай обратно в Америка. Изградихме най-великата икономика в историята на света и сега ще трябва да го направя отново", каза Тръмп.

Вашингтон и Intel в борба срещу зависимостта от Азия

Вашингтон и Intel в борба срещу зависимостта от Азия

Политици, бюрократи и мениджъри мислят как да преобърнат тенденцията и да зависят по-малко от Тайван, Китай и Корея за най-мощните и модерни чипове

Американски икони

Редица добре познати американски продукти се произвеждат в чужбина, дори и за американските потребители. Най-скъпата публична компания, Apple, използва тайванската компания Foxconn за производство на iPhone. Други американски марки, като Nike, също имат огромни производствени мощности в Китай и други части на Азия.

В последните месеци компаниите преосмислят операциите си в Китай заради коронавируса, заради който заводите трябваше да затворят, което създаде огромни проблеми с доставките.

Коя може да е следващата китайска компания, която да попадне под ударите на Тръмп?

Коя може да е следващата китайска компания, която да попадне под ударите на Тръмп?

Макар че не разчита на САЩ за приходите си, Alibaba е уязвима