Съединените американски щати се прицелиха към някои от най-големите технологични шампиони на Китай - от Huawei до TikTok на ByteDance и WeChat на Tencent. Alibaba, един от най-големите интернет и търговски конгломерати в света, може да е следваща, пише CNN.

Ударите на администрацията на Тръмп представляват значителна ескалация на опитите ѝ да ограничи растежа на китайската технологична мощ, карайки световните играчи на избират между Китай и САЩ.

За разлика от ByteDance или Huawei - чиято глобална експанзия бе спряна, след като Вашингтон забрани достъпа им до американски технологии - Alibaba нямаше особен успех в покоряването на западните пазари. Но фактът, че е национален технологичен шампион в Китай може да е достатъчен за Вашингтон, казва Алекс Капри, изследовател в Hinrich Foundation и старши сътрудник в National University of Singapore.

Засега Alibaba не е била заплашвана със санкции, които Тръмп наложи на други технологични гиганти от Поднебесната империя. Президентът дори е казвал по някоя добра дума за основателя Джак Ма, наричайки го дори и "приятел", след като милиардерът заяви, че ще дари маски и други за борбата с пандемията.

Но името на компанията се обсъжда в Белия дом. Държавният секретар Майк Помпео дори я спомена миналата седмица, когато призова американските компании да премахнат "ненадеждните" китайски технологии от дигиталните си мрежи.

Вашингтон иска да защити "най-чувствителната лична информация на американците и ценната интелектуална собственост на нашия бизнес - включително разработките за ваксина срещу Covid-19 - от неправомерен достъп чрез cloud-базираните системи, управлявани от компании" като Alibaba и Tencent, каза Помпео.

Alibaba, която не отговори на въпросите на CNN, оперира популярната платформа за е-търговия AliExpress, както и AliPay, едно от най-големите приложения за разплащане в Китай заедно с WeChat Pay.

Евентуални санкции от страна на Вашингтон вероятно няма да засегнат бизнеса с е-търговия и продажбите на дребно, които отговарят за почти 80% от общо $73,5 млрд. приходи през 2019 г. Приходите от международни продажби на едро и дребно отговарят за 7% от общите.

Дори и санкции срещу американския облачен бизнес няма да я засегнат твърде много. Общо, cloud-услугите носят по-малко от 10% от общите приходи.

Но неособено конкретната забрана, издадена срещу WeChat миналата седмица, показва, че Вашингтон се готви да хвърли по-голяма мрежа.

Забраната, свързана с WeChat, може да забрани на всички американски граждани и компании да правят каквито и да било трансакции, свързани с приложението, според Дан Уан, анализатор в Gavekal Dragonomics. Това ще лиши WeChat от всички американски технологии - като така Tencent може да остане без нужния софтуер и полупроводници, от които се нуждае, за да поддържа приложението.

"Ако направят нещо подобно срещу Alibaba, това ще е огромен удар", казва той. В Китай компанията притежава и голям облачен бизнес, който изисква американски полупроводници и софтуер.

Освен това Alibaba е листната и на борсата Ню Йорк.

Американските компании, които ще пострадат най-тежко от забраната за WeChat

Американските компании, които ще пострадат най-тежко от забраната за WeChat

Няколко корпорации са водили разговор с Белия дом за забраната, притеснени, че ще загубят пазарен дял в Китай