Правителството на Япония не се отказва от промените в законодателството, които ще окуражат хората да работят до 70-годишна възраст, пише The South China Morning Post. И докато някои по-възрастни служители приветстват хода, който ще им позволи да получават заплата по-дълго, други смятат, че са работили и плащали достатъчно данъци.

Кабинетът на министър-председателя Шинцо Абе одобри законопроекта във вторник и вероятно скоро той ще бъде гласуван и в парламента. Ако всичко мине по план, промените ще влязат в сила от април 2021 г.

Според промените, компаниите ще бъдат окуражавани да премахнат досегашната задължителна горна граница, след като служителите трябва да бъдат пенсионирани. Или просто ще я преместят с още няколко години до 70. Освен това предприята ще трябва подкрепят служителите, които искат да започнат свой бизнес или да работят по фрийлансърски проекти.

В момента, японските компании са задължени да задържат служителите, докато те навършат 65-годишна възраст. Третата най-голяма икономика обаче се изправя пред няколко свързани предизвикателства, които застрашават икономиката и социалната система.

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив

Намаляващата раждаемост означава, че на пазара на труда ще навлизат все по-малко младежи, които да продължат да движат индустриалната машина и да плащат данъци. В същото време по-старите японци живеят все по-дълго, благодарение на модерната медицина. Макар че това е добра новина, то означава, че разходите за пенсии и здравеопазване растат.

Опитите на Токио да окуражи японците да имат повече деца засега нямат ефект и сега страната гледа към добри примери от други държави. Редица развити икономики, включително Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, премахнаха задължителната пенсионна възраст.

Шино Наито, старши изследовател в японския Институт за трудова политика, смята, че промените са "стъпка в правилната посока", но трябва да бъде направено още. По думите ѝ, законопроектът не осигурява равно заплащане и права на по-старите работници.

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Страната на изгряващото слънце има сериозен проблем