Въпреки кризата свиването на икономиката, предизвикани от пандемията, някои сектори у нас се справят повече от добре и наемат нови хора на работа за разлика от други, които са принудени да освобождават персонал.

Заради нарасналия обем работа в сферата на информационните технологии, здравеопазването и фармацията, както и в транспорта и логистиката, голяма част от компаниите разширяват екипите си или имат планове за такива действия. Това става ясно от изследването на компанията за подбор на персонал ManpowerGroup България.

В него са включени 217 служители на различни йерархични нива в компании от 13 индустрии в цялата страна, като то е било проведено между декември 2020 и януари 2021 година. Според резултатите в него 39% от анкетираните очакват работодателите им да наемат допълнителен човешки ресурс.

От отговорите става още ясно, че въпреки свиването на разходите на работодателите чрез понижение на възнагражденията, отмяна на допълнителни придобивки или принудителен неплатен отпуск, този подход не е бил най-популярният.

Как да намерим работа в европейските институции?

Как да намерим работа в европейските институции?

Говори Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в София

Малко повече от половината от анкетираните посочват, че в компанията, в която те са наети, не е имало отмяна на съществуващи придобивки, а в над 61% от компаниите не е имало промяна в заплащането. Само 17% от компаниите са пуснали персонала в неплатен отпуск.

"Част от отменените допълнителни стимули се дължат и на дългия период на работа от вкъщи за много от нас, което промени необходимостта да се осигуряват билети за градски транспорт, ваучери за гориво, кетъринг в офиса и подобни," каза Герасим Найденов, който е старши консултант "Пазарни проучвания", ManpowerGroup България.

"От друга страна, малко над 19% от анкетираните споделят, че работодателите им са намалили нивата на заплащане, но това се отнася за най-засегнатите от кризата сектори като "Туризъм и ресторантьорство", "Търговия" и "Производство". За длъжностите и индустриите, в които продължава да има глад за квалифицирани кадри, например в сектора на информационните технологии, заплатите не спряха да растат и по време на пандемията", допълва той.