Кариерата в публичната администрация на Европа дава възможности за развитие и добри доходи. За да се случи това обаче кандидатът трябва да извърви дълъг и труден път. Наемането на хора в европейски институции става чрез спечелване на даден конкурс. Това заяви гостът в предаването Money.bg Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в София.

"Това, е издържан даден конкурс не гарантира, задължителни започване на работа или предлагане на такава, тъй като понякога минават и години докато се случи това, но дава възможност да се влезе в полезрението на различните институции".

По думите му ако някой иска да започне подобна кариера, е необходимо първо да се запознае с условията, които се изискват от бъдещите служители.

"Те могат да се видят на сайта на европейската служба за подбор и персонал, където се публикуват различните конкурси, които обявяват европейските институции. За различните позиции изискванията са различни. Има позиции а ниво секретар или асистент, за които не се изисква задължително висше образование, но за така наречените администраторски позиции се изисква определен брой години в висше учебно заведение, успешно завършване и кандидатстване по конкурс. Процедурата по селекция е сложна и минава през писмени тестове, които само най-добре представилите се кандидати минава в следващия кръг. Има и събеседване със жури Брюксел или Люксембург. Само преминалите през тези фази могат да бъдат наети в европейските институции", заяви експертът.

По думите на Стойчев е задължително владението на поне един от официалните езици на ЕС - английски, френски, немски.

"Конкурсът може да се издържи на френски и немски, но на практика е задължително владеене на английски, заради комуникацията с хората", казва той.

Какви позиции се отварят най-често?

В ЕП се търсят всякакви профили, казва той. "В Генерална дирекцият "Комуникации" например, служителите могат да се занимават с връзки с медии, поддържане на социални медии, с приемане на посетители в ЕП, работа в архив и т.н. Търсят се и хора, които се занимават с болничните, с поддържане на системата за отсъствие в рамките на институциите."

По думите му, ако кандидат издържи един от общите конкурси, който е например за администратор в европейските институции, тогава щом дадена институция търси човек с определен профил ще разгледат тези лауреати с дадения профил и ще ги поканят на интервюта.

Как се определят заплатите в европейските институции?

Според експерта е трудно да се определи, но от значение е например в коя държава се работи. Заплата се изчислява и от професионалния опит. Ако се стартира на най-ниско ниво за администратори, има различни стъпки, което в крайна сметка, променя и заплатата.

"Ако някой служител започне работа и разбере, че дадена позиция не му е толкова интересна, колкото е смятал и желае да прави нещо друго в кариерата вътре в институциите, той има право да смени и да кандидатства за друга позиция и на това се гледа с поощрение и одобрение от страна на началството. В ЕП подобна мобилност се случва най-малко на седем години. Идеята е, че човек може да придобие необходимите компетенции, за да се справя с огромен набор от задължение", заяви той.

За стажантите не се изисква кандидатстване с изпити и тестовете, които се полагат.

"За тях е необходимо да са завършили в университет и да подадат CV-то си с мотивационно писмо, избирайки съответната институция и работа. Всяка институция има своя стажантска програма", казва той.

"Колкото по-добре, желаещите за стаж, напишат мотивационното си писмо, толкова по-големи шансове имат. Именно това може да отдели един кандидат от друг. След това се провеждат и интервюта, ако е необходимо", заяви Стойчев.