Цените на петрола продължават да растат по време на търговията в понеделник, достигайки най-високите си стойности от няколко години насам.

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:12 часа българско време е 83,61 долара за барел, което е с 1,23 долара повече от тази в края на предишната сесия. Цената е най-високата през последните три години. В резултат на търговията в петък тези договори поскъпнаха с 0,44 долара (0,5%) - до 82,39 долара за барел.

В същото време цената на ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигна 80,81 долара за барел, което е с 1,46 долара над крайната стойност от предишната сесия. Котировките са на най -високото си ниво от около седем години насам. В резултат на предходната търговия стойността на тези договори се увеличи с 1,05 долара (1,3%) - до 79,35 долара за барел.

През изминалата седмица цената на WTI скочи с повече от 5%, демонстрирайки ръст за седма поредна седмица, което беше най-дългият период на покачване след декември 2013 г., отбелязва Trading Economics.

Цената на Brent също показа непрекъснат растеж през последните пет седмици.

Покачмването на котировките се подпомага от продължаващото активно търсене на гориво в контекста на ограниченото предлагане.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви миналата седмица, че все още не планира да продава петрол от стратегическия резерв. Щатите използваха стратегическите си запаси от време на време, обикновено след урагани или други прекъсвания на доставките, пише Trading Economics.