Цените на петрола са относително стабилни в сряда сутринта преди публикуването на данни за динамиката на енергийните запаси в САЩ през изминалата седмица, както и на мартенския доклад за инфлацията в страната.

Към 9:30часа българско време юнските фючърси за европейския сорт Brent поевтиняха с $0,03 на лондонската борса ICE Futures, до $85,58 за барел. Във вторник цената на тези договори се повиши с $1,43 (1,7%) до $85,61 за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с с $0,11 по-малко - по $81,42 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $1,79 (2,2%) до $81,53 за барел.

"Неотдавнашното решение на ОПЕК+ да намали производството продължава да подкрепя петролния пазар", каза Уорън Патерсън, който отговаря за стратегията на петролния пазар в ING Groep NV.

"В момента обаче цялото внимание на търговците е насочено към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ и по-високата от очакваната инфлация ще се отрази негативно на рисковите активи", цитира Bloomberg думите на Патерсън.

Министерството на труда на САЩ ще оповести тези данни по-късно в сряда. Експерти, анкетирани от Trading Economics, осреднено прогнозират забавяне на инфлацията в страната през март до 5,2% на годишна база от 6% през февруари.

Вниманието на пазара е насочено и към доклада на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието стоковите енергийни запаси в страната за седмицата, приключила на 7 април, който ще бъде публикуван днес след обед.

Според данни на Американския петролен институт (API), публикувани в нощта на вторник срещу сряда, търговските петролните резерви в САЩ са се увеличили с 377 хил. барела миналата седмица след спад с 4,3 млн. барела седмица по-рано. Експерти, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно увеличение на запасите от 1,3 милиона барела.

Запасите в терминала в Кушинг, където се съхранява търгувания от Nymex петрол, са намалели с 1,4 милиона барела, показват данни на API. Ако тази оценка бъде потвърдена от официални данни, намаляването на запасите в Кушинг ще бъде записано за шеста поредна седмица.