Цените на петрола продължават да се повишават във вторник сутринта, след като завършиха и предходната търговска сесия с покачване.

Към 9:10 часа българско време стойността на февруарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 79,96 долара за барел, което е с 0,16 долара по-високо от тази при затваряне на предходната сесия. В хода на търговията в понеделник цената на тези договори се покачи с $0,76 до $79,8 за барел.

Цената на януарските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се повиши с $0,22, до $75,51 за барел. До края на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $1,09 до $74,29 за барел.

Вчера петролният пазар беше подкрепен от надеждите на търговците за бързо възстановяване на потреблението на енергийни ресурси в Китай. По време на годишната Централна икономическа работна конференция китайските власти обявиха намерението си да се съсредоточат върху стимулирането на икономическия растеж през 2023 година. Властите в Пекин обещават да предприемат стъпки, за да подпомогне увеличаването на вътрешното търсене, превръщайки го в приоритет за следващата година, съобщи агенция Синхуа.

Положителна реакция за цената на петрола предизвикаха и съобщенията за решението на САЩ да започнат да попълват стратегическия петролен резерв (SPR).

На свой ред, възпиращ фактор за пазара все още е загрижеността на търговците за състоянието на световната икономика, след като централните банки по света миналата седмица обявиха ново увеличение на лихвените проценти и заявиха, че възнамеряват да затегнат допълнително паричната политика за борба с високата инфлация.