Цените на петрола от основните световни марки показват леко увеличение в началото на търговията в сряда. На този фон фючърсите за европейския сорт Brent отново поскъпнаха над 72 долара за барел.

Търговците продължават да следят докладите относно усилията на производителите на суровината в Мексиканския залив да възстановят добива след урагана Айда. Петролни съоръжения, които осигуряват около 79% от американското производство в региона, все още са спрени, съобщават медии.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:15 часа българско време се търгуват по 72,09 долара за барел, което е с 0,40 долара по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. Във вторник цената на тези контракти спадна с 0,53 долара (0,73%) - до 71,69 долара за барел.

Цената на октомврийските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент е 68,82 долара за барел, което е с 0,47 долара повече от крайната стойност на предишната сесия. Във вторник стойността на тези договори спадна с 0,94 долара (1,36%) - до 68,35 долара за барел.

Участниците на пазара очакват публикуването на данни от Американския петролен институт (API) за състоянието на стоковите запасите от нефт и горива в САЩ. API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.

В четвъртък Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува седмичния си доклад за търговските резерви на страната от петрол, бензин и дестилати.