Цените на петрола са стабилни в петък, поддържани от ремонтните работи по тръбопровода Forties в Северно море и продължаващото съкращаване на добива в рамките на пакта ОПЕК+, донякъде компенсирано от растящото производство в САЩ.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се търгуват по $63,39 за барел, с 0,08 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Американският еталон WTI в същото време поскъпва с 0,14 процента, до цена от $57,18 за барел.

Операторът на Forties, компания Ineos, обяви форсмажорна ситуация и спря доставките на суровината, след като във вторник бяха открити пукнатини в съоръжението. Ремонтните работи могат да продължат няколко седмици, което се отразява върху цената на петрола марка Brent.

Ръстът на добива в САЩ поставя под заплаха ефекта от споразумението на ОПЕК и други големи износители за съкращаване на производството с цел балансиране на търсенето и предлагането и поддържане на цените на по-високо равнище.

От средата на 2016 г. добивът в САЩ се е увеличил с над 15 процента, до 9,7 млн. барела на денонощие. С производство на суровината на най-високо от 70-те години на миналия век равнище, страната се доближава до размера на добива в най-големите износителки на суровината- Русия и Саудитска Арабия.