Цените на петрола продължават да се покачват в четвъртък сутринта, след като се повишиха до най-високите нива за три месеца предишния ден, а в първите часове тъговията котировките Brent даже надхвърлиха $124 за барел. Пазарът анализира статистически данни за обема на запасите от суровината в САЩ и резултатите във външната търговия на Китай за май.

Към 9:12 ч. българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се овишиха $0,03 до $123,61 за барел. В сряда Brent поскъпна с $3,01 до $123,58 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI ри електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време спадна с $0,11, до $122,00 за барел. През изминалата сесия тези контаракти поскъпнаха с 2,7 долара (2,3%) до 122,11 долара за барел.

Износът на Китай е скочил с 16,9% на годишна база миналия месец, което е най-бързият темп от януари, показват митническите данни на Пекин. В същото време анализаторите очакваха по-скромно увеличение - с 8%, пише Trading Economics.

Китайският износ нарасна значително на фона на премахването на ковид ограниченията в страната, което позволи на заводите да възобновят работата си, каза Стефан Инес, експерт в SPI Asset Management. Това може да показва и по-нататъшно нарастване на търсенето на енергийни ресурси.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви в сряда увеличение на стоковите петролни запаси в страната миналата седмица с 2,02 милиона барела - до 416,76 милиона барела. Търговските резерви от бензин обаче намаляват с 812 хиляди барела и възлизат на 218,18 милиона барела.

Спадът на запасите от бензин е следствие от началото на автомобилния сезон в САЩ, когато търсенето на гориво е традиционно високо. Според анализатори на ANZ, базирани на данни на Министерството на енергетиката, търсенето на петролни продукти в САЩ е около 19,5 милиона барела на ден, а само на бензин - 8,98 милиона барела на ден.

"Пазарът на петрол е малко вероятно да види спад през следващите месеци, тъй като търсенето на бензин ще нараства само поради сезона на пътуванията", каза Уорън Патерсън, ръководител на изследването на стоките в ING.