Цените на петрола от референтните световни марки се покачват при търговията в понеделник. Котировките продължават да растат за пета поредна сесия и са близо до многогодишни върхове.

Инвеститорите са оптимистични относно възстановяването на търсенето на петрол това лято на фона на продължаващите ваксинации срещу коронавирус, което позволява на все повече хора в Европа и САЩ да пътуват, пише Trading Economics.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 часа българско време в понеделник възлиза на 73,75 долара за барел, което е с 0,24 долара повече от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с 0,43 долара (0,6%) - до 73,51 долара за барел.

Юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 71,95 долара за барел, което е с 0,31 долара по-скъпо от крайната им цена в предходната сесия. До затварянето на пазара в петък стойността на тези договори се увеличи с 0,6 долара (0,8%) - до 71,64 долара за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 1,1%, а WTI - с 1%, отбелязва MarketWatch.

Фокусът на инвеститорите остава върху преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.

Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов обяви в неделя приключването на шестия кръг от преговорите по иранската ядрена сделка, отбелязвайки, че следващата среща може да се превърне в окончателна.

По-рано Улянов заяви, че няма да е възможно да се постигнат споразумения за възстановяване на диалога преди президентските избори в Иран. Съединените щати заявиха, че ще продължат преговорите с Иран за връщане към ядреното споразумение от 2015 г. и при новото им ръководство.

Президентските избори, проведени в Иран в петък, бяха спечелени от страната Главният съдия на Върховния съд консервативния Ибрахим Раиси.

В миналото Раиси критикува остро сделката за атомната програма а между Иран и шестте международни посредници. Сега обаче той, както и останалите кандидати, изразяваха готовността си да изпълни параметрите на сделката, ако САЩ се върнат към нея.

Според редица анализатори резултатите от изборите в Иран могат да имат отрицателно въздействие върху процеса на преговори и да забавят постигането на споразумение за възстановяване на сделката.

Междувременно данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на работещите петролни и газови платформи в САЩ през миналата седмица с осем единици - до 373. Ръстът е регистриран за втора седмица поред.