Цените на петрола от еталонните световни марки умерено спадат в сряда, след като Американският институт по петрола (API) отчете увеличение на запасите от суровината в САЩ през миналата седмица. Анализатори очакват официални данни със значителен спад на стоковите резерви.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 0,44 долара (1,05%), до 41,28 долара за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,28 долара (0,7%) до 41,72 долара за барел.

В същото време ноемврийските фючърси за американския WTI на Нюйоркската стокова борса NYMEX спадат с 0,48 долара (1,23%) до 39,32 долара за барел. Контрактите за октомври изтекоха предния ден, като след резултатите от предишната търговия, нараснаха с 0,29 долара (0,7%), до 39,6 долара за барел, а ноемврийските фючърси добавиха към цената с 0,26 долара (0,7%), до 39,8 долара за барел.

Във вторник API информира, че стоковите запасите от петрол в САЩ през седмицата, приключила на 18 септември, са нараснали с 691 хиляди барела. Тези от бензин са намалели със 7,7 милиона барела, дестилатите - с 2,1 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които се търгуват на NYMEX, са се увеличиха с 298 хиляди барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ да покажат спад на запасите от петрол с 4 милиона барела миналата седмица. Според техните оценки запасите от бензин са намалели с 1,9 милиона барела, а от дестилатите - са се увеличили с 1,2 милиона барела.

Президентът на Strategic Energy & Economic Research Майкъл Линч вярва, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ може да покажат намаляване на запасите от петрол поради метеорологичните условия в Мексиканския залив, пише MarketWatch. Ураганът "Лаура" удари американското крайбрежие в края на август, а ураганът "Сали" удари американското крайбрежие миналата седмица. Тропическата буря Бета достигна брега на Тексас в понеделник вечерта.

Към вторник около 7,1% от производството на петрол в Мексиканския залив е спряно, според изчисленията на Американското бюро за безопасност и околна среда.