Цените на петрола във вторник растат заради данните за съкращаване на добива в ОПЕК в навечерието на срещата на участниците в споразумението за ограничаване на производството.

Стойността н февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $61,11 за барел, което е с 19 цента над нивото от закриването на вчерашната сесия. В понеделник цената на тези контракти се покачи с $0,43 (0,71%), до $60,92 за барел.

Фючърсите за януари на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с 24 цента, до $56,20 за барел. В хода на вчерашната търговия те поскъпнаха с $0,79, до $55,96 за барел.

Добивът на страните членки на ОПЕК се е понижил през ноември със 110 хиляди барела на денонощие, съобщава Bloomberg.

Позитивни са инвеститорите на петролния пазар са и новините, че участниците в пакта ОПЕК+ могат да се договорят за допълнително съкращаване на долива на срещата си във Виена в края на седмицата.

В същото време анализаторите очакват, запасите от суровината в САЩ през миналата седмица да покажат намаляването им за първи път от средата на октомври. Официалните данни за състоянието на стоковите резерви и добива ще бъдат изнесени в сряда.