Цените на петрола от референтните световни сортове умерено се покачват в сряда. Пазарите очакват данните на американското министерство на енергетиката за петролните резерви в страната.

Европейският еталон Brent затвори вчерашната търговия на най-ниското си ниво от 17 юли, а американският WTI - от 20 юли, отбелязва MarketWatch.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта е 43,36 долара за барел, което е с 0,14 долара над цената в края на предишната сесия. Във вторник тези контракти поевтиняха с $0,19 (0,4%), до $ 43,22 за барел.

Цената на американския суров петрол WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачват в същото време с $0,05 - до $41,09 за барел. Вчера стойността на тези договори се понижи с 0,56 долара (1,4%), до $ 41,04 за барел.

"COVID-19, разбира се, все още е основен рисков фактор за петрола и пазарите като цяло", казва Роби Фрейзър, старши анализатор на стоки в Schneider Electric. "Нарастващите инфекции в някои региони на света продължават да притесняват инвеститорите, като същевременно се подобряват условия на предлагане и търсене и успешни резултати от ранни изпитвания на ваксини понякога намаляват тези проблеми."

Според данните на Американския институт за петрола - API, публикувани вчера, стоковите запаси от нефт в САЩ през седмицата, приключила на 24 юли, са се съкратили с 6,8 милиона барела. Запасите от бензин са се увеличиха с 1,1 милиона барела, на дестилатите - с 187 хиляди барела.

Министерството на САЩ ще публикува по късно в сряда седмичния си доклад за състоянието на стоковите запасите от петрол и горива през миналата седмица.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакват статистиката да покаже спад на запасите от нефт миналата седмица с 1,2 милиона барела. Според прогнозата им запасите от бензин са спаднаха с 2 милиона барела, а на дестилатите са останали на същото ниво.

"Мащабът на съкращенията на резервите трябва да бъде достатъчен, за да овладее "мечите" настроение на пазара и временно да смекчи някои опасения относно продължаващия спад на търсенето", казва анализаторът на AxiCorp Стивън Инс, цитиран от S&P Global Platts.