Цените на петрола в петък се повишават след спада им четвъртък. Пазарите очакват руското решение относно препоръките на техническия комитет на ОПЕК + за намаляване на производството допълнително поради избухване на епидемията от коронавирус. Министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че позицията на Москва ще бъде определена през следващите няколко дни, като засега те ще следят ситуацията.

Априлските фючърси на Brent днес сутринта поскъпнаха на лондонската борса с $0,23 , до $ 55,16 за барел. В четвъртък цената на тези контракти спадна с $0,35 (0,63%) до $ 54,93 за барел.

Стойността на мартенските фючърси за америакнския WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдига с $ 0,46, до $ 51,21 за барел. В хода на предходната сесия WTI се поскъпна с $1,14 (2,3%, максимален скок от 3 януари), до $ 50,75 за барел.

"Цените на петрола вероятно ще останат под напрежение, ако коронавирусът продължи да влияе върху икономиката на Китай, тъй като това ще доведе до намаляване на търсенето", коментират анализаторите на AxiCorp.

Техническият комитет OPEC + препоръча на участващите в пакта страни да намалят производството на нефт с още 600 000 барела на денонощие, за да смекчат последиците от избухването на китайски коронавирус. Това е само препоръка, която министерския комитет на ОПЕК + може да разгледа и препоръча на всички държави за окончателно решение.

Русия - един от лидерите на споразумението, заедно с ъс Саудитска Арабия, засега заема изчаквателна позиция.