Цените на петрола от еталонните световни марки в петък продължават да намаляват бързо, актуализирайки минимуми от повече от 13 месеца. Пазарите се опасяват, че разпространението на коронавируса ще има значително отрицателно влияние върху глобалния икономически растеж.

Майските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта поевтиняха с $ 1,41 (2,73%) - до $ 50,32 за барел. В четвъртък, 27 февруари, цената им падна с 1,08 долара (2,05%), за да се затвори на $ 51,73 за барел. В същото време априлските контаркти приключиха деня с минимални нива от декември 2018 г. - 52,18 долара за барел.

Априлските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спаднаха с $1,39 (2,95%) до 45,7 долара за барел. Според резултатите от предишната сесия цената им се понижи с $1,64 ( 3,37%), завършвайки деня на най-ниското ниво от януари 2019 г. - 47,09 долара за барел.

И двата сорта отбелязват понижение на цените пет поредни сделки. Спадането им от началото на тази седмица, което е 13-14%, е най-високото от 2011 г. насам.

"COVID-19 все още държи пазара на петрол в затруднено положение", каза анализаторът на стоковите анализи на Commerzbank Карстен Фрич. ".

"Спадът на котировките на петрола след избухването на епидемията отразява чувствителността на суровинните стоки към опасенията за растежа на световната икономика", се казва в доклада на Commonwealth Bank of Australia. Според банкови експерти вероятно търсенето на петрол ще намалее, ако коронавирусът продължи да се разпространява извън Китай.

В Китай броят на случаите на заразяване надхвърли 78,8 хиляди души. В Южна Корея вече има над 2 хиляди заразени, в Италия - 650, в Иран - 245. През последните 24 часа в Естония, Холандия, Нигерия, Литва, Беларус и Нова Зеландия са открити първите случаи на заразени с новия коронавирус.

Търговците се опасяват, че болестта и свързаните с нея карантинни мерки могат да повлияят неблагоприятно на редица икономически области, като търговия, транспорт и туризъм. Това от своя страна може да възпрепятства растежа на световната икономика и да повлияе на търсенето на суровината.

Сега инвеститорите чакат реакция на ситуацията от страните от пакта ОПЕК +, пазарите следят новината за възможни нови мерки за стабилизиране на пазара. По-нататъшната съдба на споразумението за ограничаване на добива трябва да бъде определена на министерските срещи на съюза, насрочени на 5-6 март във Виена.