Цените на петрола се сриват в сряда на фона на притесненията за търсенето. Инвеститорите също така очакват публикуването на седмичния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за запасите от суров петрол и горива в страната.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спаднаха до 40,56 долара за барел, което е с 0,47 долара (1,12%) под цената в края на предишната сесия. Във вторник тези договори поевтиняха с 1,4 долара (3,3%).

Ноемврийските контракти за Brent изтичат с приключване на търговията в сряда. По-активно търгуваните декемврийски фючърси поевтиняха с с 0,41 долара (0,99%) - до 41,15 долара за барел.

Цената на ноемврийските фючърсите за суров американски петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на $38,94 за барел, което е с $0,35 (0,89%) под нивото от предишната сесия. Във вторник фючърсите загубиха $ 1,31 (3,2%).

Американският институт по петрола (API) вчера отчете, че търговските петролни резерви през седмицата, приключила на 25 септември, са намалели с 831 хиляди барела. Според API запасите от бензин се увеличават с 1,6 милиона барела, а на дестилатите - намаляват с 3,4 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които се търгуват н а NYMEX, са се увеличили с 1,6 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат увеличение на запасите от петрол през миналата седмица с 1,9 милиона барела. Според техните оценки запасите от бензин са намалели с 1,3 милиона барела, а на дестилатите - с 1,7 милиона барела.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува седмичен доклад за енергийните резерви на страната по-късно в сряда.

Цените на петрола продължават да бъдат под натиск от страховете, свързани с пандемията на коронавируса. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви във вторник, че делът на тестовете за коронавирус с положителен резултат за първи път през последните месеци отново надхвърля 3%, пише CNBC.

"Ако Ню Йорк се приближи до въвеждането на карантинни мерки преди зимната вълна на вируса, очакванията за търсенето на петрол вероятно ще бъдат силно намалени", каза анализатор от Oanda, цитиран от S&P Global Platts.

Освен това притеснението на търговците е породено от ръста на производството в Либия, както и от информацията, че Русия може да надвиши квотите по споразумението ОПЕК +, пише Bloomberg.

"Развитието на събитията от страна на търсенето е неблагоприятно, Русия вероятно ще надхвърли квотите на ОПЕК +, а рисковете около споразумението за намаляване на производството нарастват", казват анализатори от ANZ.