Цените на петрола се понижават в понеделник след ръста им през миналата седмица. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че работата по ребалансиране на пазара е далеч от завършване.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по $67,03 за барел, с 13 цента под нивото от закриването на петъчната сесия. В петък тези контракти понижиха стойността си с $0,07 - до $67,16 за барел.

Американският еталон WTI с доставка април на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с $0,21 - до $58,31 за барел. По време на търговията в петък неговата цена спадна с $0,9 - до $58,52 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 2,2%, а WTI - с 4,4%.

Страните участнички в пакта за съкращаване на добива ОПЕК+ изпълняват условията на споразумението на 90%, заяви в неделя в Баку ал-Фалих. Добавяйки, че алиансът на страните производителки на петрол е необходимо да продължи срока на ограниченията поне до края на юни тази година.

По-рано Русия потвърди, че ще изпълни своите ангажименти към пакта ОПЕК+ в пълен обем към края на март - началото на април.